Середа, 01.05.2024, 21:48
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Меню сайту
АДМІНІСТРАЦІЯ
Додай мене у Skype
Ми у соц. мережах
СТАТИСТИКА

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0


Сьогодні нас відвідали
free counters
Форма входу
Пошук
Міні-чат
 
500
Головна » 2012 » Серпень » 24 » Скупий
17:54
Скупий
Скупий
Його у селі називали не інакше, як «скупий».
Старий, сивий-пресивий дід у помнутій сорочці в кліточку. Скупий, тому, що ходив у черевику на одну ногу і розлізлому кросівку на іншу. Скупий, бо ніхто ніколи не бачив, щоб він купував у магазині щось дорожче, ніж буханку хліба та пакетик найдешевшої каші. Скупий, бо в його домі майже ніколи не горіло світло. А ще, дід Олексій нікому не давав спробувати яблук зі своєї такої привабливої на вигляд яблуні незвичного сорту. А вона родила ого-го!
От і цієї осені урожай вдався на славу. Скупий вже ледве дибав біля яблуні, збираючи у кошик м’які, стиглі плоди, що аж бризкали соком, коли через дідову необережність падали на землю. У підвалі стояв чималий ящик, до верху заповнений яблуками. Проте діду було все мало та мало. Він уже насипав плоди в купу під стіною і кожного разу, коли йшов до дверей, милувався своєю роботою.
Нарешті відчув сильну втому. Сів на ослінчика відпочити, не помітив, як і заснув.
Він це, чи не він, бігає босоніж зі своїми молодшими братами по траві і ганяє, зроблений дбайливими маминими руками зі старих ганчірок м’яч. Такі веселі картини дитинства. Та раптом щось змінюється. На луг сунуть чорні хмари, закривають сонце, небо…все.
Він у хаті.Темно, сиро і голодно. Червоні від сліз мамині очі. Чомусь такий огрядний тато, і вони, троє дітей, як вовченята накинулися на кусень чорного-чорного, глевкого та смердючого хліба і рвуть зубами в безпам’ятстві отой шматок життя, який зараз не їли б і собаки. А потім – біль. Важкий, всепоглинаючий.
Від болю дід Олексій просинається. Треба закінчити роботу, бо вже ген вечір не за обрієм. Поволі лізе на драбину і зриває останні червонощокі яблука, які ще де-не-де блимають жаром на гілках.
А за парканом якісь школярики призирливо цідять крізь зуби: «Скупий».
************************************************************
Переглядів: 540 | Додав(ла): bagira1 | Рейтинг: 3.5/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]